23-2-2016

Ritchie Bros. neemt Mascus over – een toonaangevende, wereldwijde online marktplaats voor materieel

Dankzij deze overname kan Ritchie Bros. de klanten aanvullende ‘multichannel’ oplossingen aanbieden, een uitgebreider koperspubliek bereiken en van een bredere aanwezigheid in Europa genieten.

  • • Mascus genereert 3,2 miljoen website bezoeken per maand
  • • Het bedrijf biedt momenteel 360.000 + materieelitems en andere activa te koop aan
  • • Het voorziet de machine verkopers van een kant-en-klaar pakket met bedrijfshulpmiddelen & softwareoplossingen


VANCOUVER, CANADA en AMSTERDAM, NEDERLAND (19 februari 2016) – Ritchie Bros. Auctioneers Incorporated (NYSE en TSX: RBA, "het Bedrijf" of "Ritchie Bros."),'s werelds grootste industriële veilinghuis, is verheugd bekend te maken dat het Mascus International Holding BV ("Mascus"), een toonaangevende, wereldwijde online marktplaats voor materieel, heeft overgenomen. Door deze overname breidt Ritchie Bros. het materieelaanbod en de bedrijfsoplossingen voor de klanten behoorlijk uit. Mascus exploiteert een dynamische online marktplaats voor materieel, met meer dan 360.000 items in de verkoop en 3,2 miljoen maandelijkse website bezoeken in 58 landen en in 42 talen. Het bedrijf voorziet materieelverkopers van een kant-en-klaar pakket met bedrijfshulpmiddelen en softwareoplossingen. Mascus-klanten zullen kunnen profiteren van de uitgebreide ervaring van Ritchie Bros. met betrekking tot materieel en een omvangrijk, wereldwijd koperspubliek; het door Mascus aangeboden materieel zal door nog meer mensen bekeken worden.

Mascus is een toonaangevende, online marktplaats voor gebruikte zware machines en vrachtwagens met de grootste online aanwezigheid op de Europese markt voor zware machines en vrachtwagens. Mascus biedt materieel dealers, bemiddelaars, exporteurs en fabrikanten de mogelijkheid hun te verkopen items te adverteren. Het bedrijf biedt een online advertentie service, bedrijfshulpmiddelen en -oplossingen voor veel van ‘s werelds meest toonaangevende materieel dealers en materieel fabrikanten. Mascus werd opgericht in 2001 in Scandinavië, is in de afgelopen vijftien jaar snel gegroeid en momenteel actief in Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika, inspelend op de behoeften in sectoren zoals de bouw, transport, landbouw, overslag, bosbouw en terreinbeheer.

“Deze overname is een fase die deel uitmaakt van de Ritchie Bros. strategie als ‘s werelds meest toonaangevende multichannel materieelmanagement-onderneming met de toevoeging van een belangrijk nieuw kanaal,” zei Ravi Saligram, CEO, Ritchie Bros. “Als een van ‘s werelds meest toonaangevende online marktplaatsen voor materieel heeft Mascus een goede en trouwe klantenkring opgebouwd en sterke bedrijfsinstrumenten en -oplossingen ontwikkeld die veel materieel dealers en bemiddelaars nu gebruiken om hun machines te beheren en te verkopen. De combinatie van de huidige capaciteiten van Ritchie Bros. en de oplossingen van Mascus zal de end-to-end diensten die we onze OEM-klanten, dealers en andere materieelverkopers bieden, verbeteren en versterken.

"We kijken ernaar uit samen te werken met het bredere Ritchie Bros. team en van hun wereldwijde ervaring met betrekking tot verkoop van gebruikt materieel te profiteren om onze klantenrelaties en het platform verder uit te bouwen," zei Tim Scholte, CEO van Mascus. “Mascus zal haar sterke bedrijfsmodel van online materieelverkoop blijven ontwikkelen en zich richten op de behoeften van alle adverteerders.”

Mascus is gevestigd in Amsterdam en zal blijven functioneren onder de huidige naam en met het bestaande managementteam. Ritchie Bros. beschouwt de transactie als strategisch belangrijk aangezien dit het aantal aangeboden verkoopkanalen uitbreidt en het bedrijf van een bijkomend klantencontactpunt voorziet.

Ritchie Bros. heeft een vergoeding van 24 miljoen Euro (US$ 26,6 miljoen) betaald om 100% van het vermogen van Mascus in bezit te krijgen. Dit bedrag is onderhevig aan aanpassingen van het werkkapitaal volgens de overeenkomst tot aankoop van aandelen. Een bijkomende vergoeding, in totaal niet meer dan 3,4 miljoen Euro (US$3,8 miljoen), wordt eventueel betaald indien bepaalde prestatiedoelstellingen behaald worden in de komende drie jaar. De transactie zal naar verwachting marginaal bijdragen aan de winst in 2016.

Over Mascus
Mascus werd opgericht in 2001 en is een wereldwijde, toonaangevende online marktplaats voor landbouw- en bosbouwmachines, materieel voor goederenbehandeling, terreinbeheer en de bouw, transportvoertuigen en ander zwaar materieel. Mascus maakt de aan- en verkoop van gebruikte machines en materieel sneller en efficiënter door de informatie over vraag en aanbod op één plek te verzamelen. Alle dealers, fabrikanten en eindgebruikers kunnen hun gebruikte materieel en vrachtwagens te koop aanbieden via Mascus online marktplaats. Mascus is actief in 58 landen en heeft 36 lokale kantoren over de hele wereld.

Over Ritchie Bros.
Ritchie Bros. werd opgericht in 1958 (NYSE en TSX: RBA) en is ‘s werelds grootste verkoper van gebruikt materieel voor de bouw, transport, landbouw, overslag, energie, mijnbouw, bosbouw, marine en andere industrieën. Ritchie Bros. TM oplossingen maken het eenvoudiger voor ‘de bouwers’ van de wereld hun materieel op vertrouwelijke wijze te kopen en te verkopen via de live openbare veilingen zonder vastgestelde prijzen, zowel ter plekke als via het online platform (rbauction.com), de EquipmentOneTM veilige online martkplaats (EquipmentOne.com), een professioneel managementprogramma voor de verkrijging van bedrijfsmaterieel en een scala aan aanvullende diensten waaronder materieelfinanciering voor klanten via Ritchie Bros. Financial Services (rbauctionfinance.com). Ritchie Bros. heeft vestigingen in meer dan 19 landen waaronder 44 veilingsites wereldwijd. Lees meer op RitchieBros.com.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jamie Kokoska
Directeur Investor Relations
Ritchie Bros. Auctioneers
Telefoonnummer: 778-331-5219

Tim Scholte
CEO, Mascus
Telefoonnummer: +31 65 182 3389

23-2-2016

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008